DSCF0054

Endrick landscapes Wins Fifth BALI Award – Dumfries House

We were initially approached by Timberplay to create the outdoor space for Dumfries Houses Engineering centre. Working closely with their design team our input included – How to install the play equipment using the existing sloping levels and historical mill laid, using site won and reclaimed materials, blending the whole scheme into surrounding woodland.

Armour stone and large logs from estate were used to terrace the slopes. This allowed the kids to climb/play and access the equipment. Leaves and general woodland debris was gathered from other areas on-site and spread to blend surfaces back into surroundings.

Challenges included, installing sufficient water supply to ensure flow of water under full usage, modifying wooden water rills to step over armour stone, Making sure water made it from the top to the bottom with plenty of flow for the kids to splash around in.

Due to the natural design process additional unexpected areas were added and proved to be a great success, this included – water jet boulders, cobble rills and a sluice gate cascade into bottom burn.

Whilst works were being carried out The Prince of Wales or Duke of Rothesay while in Scotland, made a surprise visit and talked to the team. This was unexpected and highly motivational! He returned officially on completion to open the project to the public, where we had the pleasure of meeting him again.

A fantastic project and a brilliant win at the awards ceremony in London.